Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Els animals i el mascotisme

Els animals salvatges ens fascinen. Les iguanes, els camaleons, els mussols… ens agraden tant que voldríem tenir-los a casa. Alguns han estat modificats pels éssers humans per a que els puguem tenir a casa, com els conillets d'índies, els hàmsters o els porcs vietnamites. Els veiem a les pel·lícules, a Youtube, en persones famoses que els tenen, a les botigues d'animals i ens semblen tan macos, divertits, estranys, que volem tenir-los i comprar-los. Però, sabem com han arribat a la botiga? Coneixem les seves necessitats? Estan contents de viure sols, sense ningú de la seva espècie?

Info completa

L'hora del pati!!

Les iguanes

Hi ha peixos que són grans artistes

El comerç d'animals salvatges és un gran mal per a la natura

Sabies que... (Punxa damunt de la imatge)

 • ... es calcula que només 1 de cada 10 animals capturats en el seu hàbitat per al comerç sobreviuen?
  ... es calcula que només 1 de cada 10 animals capturats en el seu hàbitat per al comerç sobreviuen?

  Les causes principals són la captura, les condicions del transport i la cura inadequada en les llars que compren animals salvatges.

 • … quan compres un peix d'aigua dolça, dones suport a un negoci que explota animals?
  … quan compres un peix d'aigua dolça, dones suport a un negoci que explota animals?

  Aproximadament el 90% d'aquests peixos són criats en granges. Els carpins daurats, per exemple, generalment es crien en banyeres gegants, en instal·lacions que produeixen prop de 250 milions de peixos a l'any.

 • … només es coneixen, aproximadament, un milió i mig d’espècies animals?
  … només es coneixen, aproximadament, un milió i mig d’espècies animals?
  La majoria correspon a insectes, microorganismes i animals marins i tan sols una mica més de 200.000 espècies són vertebrats. Però van extingint-se a un ritme d’entre 10.000 i 50.000 espècies cada any.
 • … a Catalunya, entre els anys 2013 i 2014, es van comissar i recollir abandonats 5.773 animals salvatges?
  … a Catalunya, entre els anys 2013 i 2014, es van comissar i recollir abandonats 5.773 animals salvatges?
  Els rèptils, amb les tortugues al capdavant, són els animals més abandonats. Tenir animals salvatges a casa continua sent una moda i els animals en són les víctimes d’aquesta.
 • … per molt petita que sigui una cria de porc vietnamita en néixer, acabarà fent-se molt gran?
  … per molt petita que sigui una cria de porc vietnamita en néixer, acabarà fent-se molt gran?
  Els porcs vietnamites poden arribar a pesar 90 Kg i són molt difícils de manegar quan són adults i els obliguen a viure en pisos o en jardins on no poden desenvolupar els seus comportaments naturals.
 • … el tràfic d’espècies no només afecta els animals?
  … el tràfic d’espècies no només afecta els animals?

  Set mil espècies i milions d'individus pateixen cada any les conseqüències d'un trànsit que a més d’afectar a animals i plantes, també ho fa als drets humans i a l'economia de molts països, ja que cada vegada està més vinculat amb el tràfic d'armes, de drogues i amb el terrorisme i les guerres. I Espanya és un dels principals països d’aquesta activitat.

 • … els peixos senten dolor?
  … els peixos senten dolor?
  Tenen sistemes nerviosos complexos i reaccionen a estímuls dolorosos de la mateixa forma en què tots els animals ho fan. L’anatomia, fisiologia i biologia del seu sistema nerviós és pràcticament igual al dels mamífers.
 • … els ocells engabiats sovint s’avorreixen tant que es tornen agressius i poden començar a fer-se mal?
  … els ocells engabiats sovint s’avorreixen tant que es tornen agressius i poden començar a fer-se mal?
  S’arrenquen les plomes, es fan mal al bec, es lesionen la pell, balancegen el cap, van constantment a banda i banda de la gàbia, picotegen una i altra vegada el barrots, pateixen estrès i fins i tot es poden col·lapsar per l’ansietat.
 • … el comerç d’animals salvatges comporta la mort de famílies senceres?
  … el comerç d’animals salvatges comporta la mort de famílies senceres?
  Els furtius només volen les seves cries per a vendre-les i no s’ho pensen dos cops abans de matar a tota la família que surt a defensar-les.
 • … la creença que els peixos tenen una memòria de només tres segons ha estat demostrada com a falsa?
  … la creença que els peixos tenen una memòria de només tres segons ha estat demostrada com a falsa?
  Les recerques han permès conèixer que, per exemple, els carpins daurats poden recordar coses almenys fins a tres mesos i que poden distingir entre diferents formes, colors i sons.
 • … que les iguanes són una espècie amenaçada d’extinció?
  … que les iguanes són una espècie amenaçada d’extinció?
  S’ha fet tan popular mantenir-les en captivitat que les captures per comerciar amb elles estan posant l’espècie en risc de supervivència. I encara que no fos una espècie en perill no és ètic privar de llibertat cap animal.
 • … els nius de les cotorres de pit gris són com un bloc de pisos humans?
  … els nius de les cotorres de pit gris són com un bloc de pisos humans?

  Cada niu es composa de diferents cambres on s'allotja una parella i els seus pollets. Els nius són vigilats per totes les cotorres que l’habiten rellevant-se per anar a buscar menjar. Entre les branques dels nius de cotorres de pit gris, els pardals aprofiten per fer el seu niu formant una comunitat cordial.

 • … abandonar un animal salvatge és condemnar-lo a una mort lenta?
  … abandonar un animal salvatge és condemnar-lo a una mort lenta?

  La majoria d’animals salvatges no saben buscar-se la vida en els nostres ecosistemes i tampoc no han tingut l’oportunitat que les seves mares els ensenyessin com fer-ho i acaben morint de gana o atropellats pels cotxes. Els altres animals que aconsegueixen adaptar-se al nou entorn acaben sent morts per les administracions que els consideren com a invasors perque desplacen els animals autòctons sense tenir en compte que ells són simplement les víctimes dels capricis dels éssers humans.

 • … els peixos són molt sensibles a la contaminació?
  … els peixos són molt sensibles a la contaminació?
  Quan viuen en peixeres, el fum del tabac, els gasos de les pintures i esprais i altres substàncies químiques, els fan mal.

Vaca Què pots fer tu?