Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Els animals i la família

INTRODUCCIÓ

Els gats i els gossos són animals que formen part de la família i com a membres els hem de procurar que tinguin una vida tan feliç i còmoda com la nostra. Els hem de donar una bona alimentació, una casa on viure, atenció veterinària i... sí, l'has encertat, afecte, moooolt d'afecte!!! Segur que si tens un gos, saps que quan arribes a casa es torna boig de content i no para de fer saltirons demostrant l’alegria que sent quan et veu! És un bon amic, oi?

QUI SÓN ELS GATS?

Els gats són de la mateixa família que els altres felins. Si tens un gat a la família, pots pensar que tens un tigre petit a casa, o un lleonet! Fa més de 9.000 anys que viuen entre els éssers humans. Al llarg de la història han estat adorats i perseguits fins a la mort. Avui dia els gats tenen tantes persones admiradores com detractores.

A l’Antic Egipte eren animals sagrats perquè pensaven que protegien la casa i tenien cura del sol. Els gats són aquells companys silenciosos, que descansen al teu costat quan estudies, llegeixes, o simplement dorms. Sembla que no hi siguin, però hi són, t’acompanyen i t’observen amb atenció tot allò que fas, sense qüestionar-te res, simplement estan amb tu.  Són uns animals molt especials, no aconseguiràs que facin el que tu vols, perquè ells són així, independents, amb criteri propi. T’ajudaran a cultivar la paciència i l’observació, i t’aporten tranquil·litat i harmonia i tones d’estimació. Tu ets especial, i ells ho saben.

Als gats els agrada molt grimpar pels arbres i si no en tenen, ho fan per les cortines i les prestatgeries. Els apassiona saltar. Salten des dels llocs on s’han enfilat, salten als peus de la gent quan camina i salten intentant caçar les joguines. Però també els agrada molt i molt descansar tranquils i dormir en indrets amagats. Els encanta prendre el sol, i passen molt de temps empolainant-se. Són animals territorials que no els agraden els canvis i prefereixen quedar-se a casa, si algú en té cura, quan la seva família marxa uns dies.

Una casa amb gats és una casa plena de màgia.

QUI SÓN ELS GOSSOS?

Qui ha crescut en companyia d’un gos sap que un gos és el millor company d’aventures que mai podrà tenir. Et segueix pels territoris més perillosos i difícils sense protestar perquè estigui cansat, tingui gana o tingui set. Et defensarà de qualsevol atac enemic posant la seva vida en perill sense dubtar, i t’escalfarà amb el seu cos si s’ha fet de nit i estàs perdut en la muntanya. Sí, un gos és així, fidel fins a morir.

Als gossos els agrada molt estar acompanyats, tenen un sentiment molt fort de ser part del grup. Per això, de vegades hi ha gossos que ploren molt quan els deixem sols a casa o quan els tanquem a terrasses o jardins sense cap companyia d’altre animal o ésser humà.

Un gos és un amic per sempre, i els amics no es compren, això tots ho sabem. Si amb la teva família heu decidit incorporar un gos al vostre cercle, la millor opció és adoptar-ne un d’un refugi d’animals. T’estarà agraït per sempre més, i permetràs que la protectora on l’has adoptat, tingui lloc per a un altre gos abandonat, perquè saps? Encara hi ha molta gent que abandona els seus animals.

COM ELS TRACTEM?

Segurament t’has preguntat on són les mares dels gatets i dels cadells que venen a les botigues d’animals. És difícil saber-ho, perquè aquests gatets i gossets provenen, en la seva major part, d’unes granges plenes de gates i gosses mare que viuen dins de gàbies petitíssimes obligant-les a criar sense parar. No tenen una família que tingui cura d’elles i les estimi, són tractades com màquines de fer cadells per vendre, i quan ja no poden tenir més fills perquè estan esgotades i grans, les maten. Per aquest motiu, no hem de comprar mai gossets ni gatets, hem d’anar a les protectores i adoptar-los.  
Veure video Decomis GC

Malauradament, no tothom tracta els animals de família amb el respecte i les atencions que mereixen i necessiten. Moltes persones tenen gossos en situació de maltractament, lligats amb cadenes, tancats en balcons, sense una alimentació adequada, sense passejar-los cada dia, ni atenció veterinària quan estan malalts, i els abandonen al carrer quan se n’han cansat. 

A moltes poblacions i ciutats hi ha gats que han estat abandonats al carrer, i alguns, els més forts, han pogut sobreviure gràcies a què alguna persona té cura d’ells i els alimenta. Quan hi ha un grup de gats a una mateixa zona es diu que formen una colònia. Aquesta colònia necessita persones que en tinguin cura, que vetllin perquè tinguin una bona vida i que els esterilitzin a tots perquè no criïn al carrer, doncs el nombre de gats augmentaria sense control. Els ajuntaments són els que s’han d’encarregar econòmicament dels gats de les colònies i de protegir-los, esterilitzant-los i pagant el menjar, però no tots els ajuntaments ho fan. 

Una de les raons per la qual hi ha tants gats i gossos abandonats o malvivint pels carrers és que algunes persones fan criar les seves gates i gosses i després no saben què fer amb les cadellades. Per això és imprescindible esterilitzar-los. Veure vídeo de esterilitzar el teu animal salva vides

Altres vegades, la gent els abandona perquè ja no són tan juganers, han crescut, o esgarrapen i roseguen els mobles, o es cansen de tenir-ne cura d’ells o… sempre troben mil excuses. Veure vídeo de un día, un perro

Però també hi ha persones que els rescaten dels carrers i els acullen quan són abandonats i els busquen famílies com la teva que els estimin i en tinguin cura per sempre.

Molts dels gossos i gats rescatats viuen en els refugis d’animals. Els refugis o protectores estan formades per persones que s’han organitzat per ajudar els gossos i gats abandonats o maltractats. A moltes poblacions n’hi ha. Tenen pocs recursos econòmics i humans, compten amb algunes sòcies i socis que col·laboren aportant diners i amb aquests poden comprar menjar i portar-los al veterinari si estan malalts, però sempre necessiten ajuda.

QUÈ PASSA AMB EL MEDI AMBIENT?

Tots els individus, sense importar l’espècie a la qual pertanyem, tenim un impacte sobre el medi ambient.

Per tal de no perjudicar el medi ambient amb l’eliminació de caques i pipís dels gats i les gates, les millors sorres són les d'origen vegetal a base de blat, blat de moro, panotxes mòltes, pellets d'alfals i pellets de diaris reciclats. Fins i tot es poden utilitzar serradures lliures de químics.

La recollida de les caques dels gossos i les gosses als carrers és millor fer-la amb paper de diari o bosses de paper que no pas amb bossa de plàstic, ja que suposa la despesa diària de tones de plàstic que no es podran reciclar. I quan no es recullen les caques a les ciutats i als pobles, acaben sent un problema ambiental i de salut per l’acumulació de substàncies contaminants.

Quan fem criar un gos o un gat, cosa que està prohibida a Catalunya i a d’altres comunitats autònomes, o pensem en comprar-lo, hem de considerar, entre d’altres coses, que també té un impacte ambiental. Sempre és molt millor, més ètic i sostenible, adoptar-ne un que ja hagi nascut que fomentar la cria i la compra.

DESCARREGAR INFORME COMPLET